Rekonstrukce venkovského sídla

Snahou bylo, aby se dům nevymkl charakteru venkovské zástavby, která je v místě zachována. Aby dům vyhovoval současným požadavkům a podkroví bylo pohodlně obyvatelné, je třeba odstranit celý krov a nahradit ho novým, přičemž bude zvednuta nadezdívka. Hlavní hmota domu je zachována bez výraznějších změn včetně použití stejného materiálu střešní krytiny, střešních tašek v hnědé barvě, které se objevují v celé vsi. Zachován je také výraz domu tvořený z velké části okenními šambránami. Namísto současné nevyhovující jednopodlažní přístavby, která bude zbourána, je dům doplněn o archetypální hmotu se sedlovou střechou. Přístavba kontrastuje s původním domem jak materiálově, tak modernějším pojetím. 

Měla to být "jen" rekonstrukce, ale stav objektu znamenal kompletní demolici. Řekli jsme si, že by byla veliká škoda, kdyby tahle malebná chalupa úplně zmizela, takže jsme se rozhodli ji "zrekonstruovat" od základů. Přizpůsobit ji potřebám investora, ale zachovat její výraz, hmotu, tvary, materiály... Okouzlilo nás původní kamenné zdivo, krásné cihlové klenby, krovy, atmosféra... Vzniká tedy částečná replika a my jsme rádi, že i dnes se dá nově postavit tradiční stavení včetně typických konstrukčních prvků, které dodají interiéru atmosféru původního domu.

 

Projektované fáze:

  architektonická studie

  návrh interiéru

  dokumentace pro stavební povolení

  autorský dozor

Projekt: 2017

Realizace: 2018-

Tým:

  Martin Poledníček

  Anna Synková

  Radek Eis

  Petr Levý