Rodinný dům Sušice

Dům tvoří jednoduchá kvádrová hmota zastřešená nepravidelnou sedlovou střechou. Osazení objektu na pozemku respektuje předepsané regulace. Uliční štítová fasáda je přisazena k závazné stavební uliční čáře. Objekt je tedy natočen kolmo k ulici. Samotný návrh vychází z terénní konfigurace, která umožňuje přímý vstup do dvoupodlažního objektu ve dvou různých úrovních. Vstupní podlaží (2.NP) je přístupné ze severozápadu naopak obytné podlaží (1.NP) je propojeno se zahradou na jihovýchodě. Jednoduchá hmota domu je ve dvou protějších rozích odlehčena. V rozích tak vznikají zastřešené výklenky, z nichž západní slouží jako kryté parkovací stání. Na východní fasádě vznikne částečně krytá terasa s návazností na obývací část a jídelnu.

Fasáda do ulice je provedena v minimalistickém duchu s jediným čtvercovým oknem do dílny. Hlavní vstup do domu je z krytého výklenku parkovacího stání. Odtud je také přístupná dílna, jejíž posuvné dveře jsou provedeny tak, aby vizuálně nerušily (tj. ze stejného materiálu jako fasáda). Na severozápadní fasádě najdeme spíše malá okna, protože tímto směrem je orientováno hlavně hygienické zázemí 2.NP. Jakmile se začneme přibližovat k severovýchodní štítové fasádě, počet a velikost oken začne narůstat. Dostaneme se do části domu, kde jsou dětské pokoje. Okna z pokojů ve štítové stěně jsou orientována ze svahu a nabízí nejkrásnější výhledy do zahrady a na město. Největší proslunění obytných částí objektu zajišťují velká francouzská okna na jihovýchodní fasádě. Velké prosklené plochy umožňují vizuální i funkční propojení jídelní a obývací části s exteriérem.

 

Projektované fáze:

  architektonická studie

Rok: 2019

Tým:

  Martin Poledníček

  Jakub Sedlák

  Anna Synková

  Stanislav Janíček